Programul de formare psihopedagogică urmărește dezvoltarea și certificarea competențelor specifice profesiei didactice. Certificarea competențelor pentru profesia didactică se poate obține ca urmare a promovării următoarelor niveluri de formare psihopedagogică: Nivelul I (inițial) și Nivelul II (de aprofundare).
Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic din cadrul Facultății de Științe ale Educației, Universitatea Ștefan cel Mare din Suceava, organizează programul de formare psihopedagogică (nivel I și II) atât pe parcursul studiilor universitare de licență, respectiv master, cât și în regim postuniversitar, pentru ambele niveluri de certificare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Nivelul I (inițial) acordă absolvenților de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice în învățământul ante preșcolar, preșcolar, primar, gimnazial, profesional și în ciclul inferior al liceul, cu condiția acumulării unui minim de 30 de credite transferabile din programul de formare psihopedagogică (în conformitate cu planul de învățământ):
- 18 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de pregătire psihopedagogică fundamentală;
- 12 credite corespunzătoare pachetului disciplinelor de pregătire didactică si practică pedagogică de specialitate;
În cazul studiilor universitare de licență cu dublă specializare, numărul minim de credite necesar obținerii Nivelului I de certificare pentru profesia didactică este 35 de credite (conform planului de învățământ pentru dublă specializare). Acestea rezultă din însumarea a 5 credite corespunzătoare didacticii celei de-a doua specializări. Aceste 5 credite nu se acumulează în pachetul de 60 de credite corespunzătoare Nivelului II de certificare.
Programul de formare psihopedagogică de 30 de credite corespunzător Nivelului I, oferit studenților, în mod eșalonat, pe parcursul studiilor de licență, se desfășoară conform planului de învățământ pentru monospecializare sau conform planului de învățământ pentru dublă specializare.