Prezentare generală
Programul de formare psihopedagogică urmăreşte dezvoltarea şi certificarea competenţelor specifice profesiei didactice. Certificarea competenţelor pentru profesia didactică se poate obţine ca urmare a promovării următoarelor niveluri de formare psihopedagogică: Nivelul I (iniţial) şi Nivelul II (de aprofundare).
Departamentul de Specialitate cu Profil Psihopedagogic din cadrul Facultăţii de Ştiinţe ale Educaţiei, Universitatea Ştefan cel Mare din Suceava, organizează programul de formare psihopedagogică (nivel I şi II) atât pe parcursul studiilor universitare de licenţă, respectiv master, cât şi în regim postuniversitar, pentru ambele niveluri de certificare, cu respectarea prevederilor legale în vigoare.
Nivelul II (de aprofundare) acordă absolvenţilor de studii universitare dreptul să ocupe posturi didactice la toate nivelurile învăţământului preuniversitar, cu satisfacerea cumulativă a două condiţii:
- acumularea unui minimum de 60 de credite transferabile din programul de formare psihopedagogică obţinute prin cumularea celor 30 de credite de la nivelul I cu cele 30 de credite de la nivelul II;
- absolvirea uneia dintre următoarele categorii de studii:
- studii universitare de master;
- studii universitare de lungă durată;
- program postuniversitar cu durata de cel puţin un an şi jumătate sau care asigură acumularea a cel puţin 90 de credite;
- program de conversie profesională pentru dobândirea unei noi specializări, finalizat după absolvirea studiilor universitare de master sau a studiilor universitare de lungă durată.
Curriculumul programului de formare psihopedagogică este structurat pe 3 componente: curriculum-nucleu, curriculum extins şi curriculum optional.
Curriculumul-nucleu este alcătuit din disciplinele şi activităţile didactice obligatorii pentru nivelurile I şi II de certificare pentru profesia didactică. Curriculumul-nucleu cuprinde următoarele pachete de discipline:
- discipline de pregătire psihopedagogică fundamentală – 18 credite;
- discipline de pregătire didactică şi de practică pedagogică de specialitate – 12 credite.
Curriculumul extins este alcătuit din disciplinele şi activităţile didactice obligatorii pentru obţinerea nivelului II de certificare pentru profesia didactică. Curriculumul extins cuprinde următoarele pachete de discipline:
- discipline de extensie a pregătirii psihopedagogice – 10 credite;
- discipline de extensie a pregătirii didactice şi a practicii pedagogice de specialitate – 10 credite.
Curriculumul opţional este alcătuit din două discipline – 10 credite. Se alege câte o disciplină din fiecare dintre cele două pachete de discipline opţionale oferite de planul de învăţământ pentru nivelul II de certificare pentru profesia didactică.
Conţinuturile disciplinelor de pregătire didactică şi de practică pedagogică de specialitate, respectiv ale disciplinelor de extensie a pregătirii didactice şi a practicii pedagogice de specialitate includ unităţi de învăţare care vizează formarea, dezvoltarea, aprofundarea şi/sau extinderea competenţelor digitale, ca parte a profilului de competenţe al viitorului cadru didactic, astfel încât acestea să fie utilizate ulterior în activitatea didactică.
Programul de studii psihopedagogice (de aprofundare) de 30 de credite transferabile (de extensie), necesare acumulării pachetului de 60 de credite corespunzător nivelurilor I şi II, se desfăşoară conform planului de învăţământ din Anexa 4. Acest program poate fi urmat de către masteranzi, sau de către absolvenţii unui program de studii care au obţinut certificarea pentru profesia didactică de nivel I pe parcursul sau după finalizarea studiilor universitare sau care fac dovada îndeplinirii condiţiei de formare psihopedagogică de nivel I, în conformitate cu prevederile legale.